reklam.

Som vi pratade om för några dagar sedan så har det ju kommit en ny ica-reklam med stjärnan Jerry. Det debatteras hett kring den nu och många anser att det är en kränkning av utvecklingsstörda.

Men vad är det som är den egentliga kränkningen? Visa en skön kille med downs syndrom i tv eller låsa in honom och tycka att allting är ett enda stort tabu vad gäller utvecklingsstörda människor?
Han är väl minst lika mycket människa och klarar av minst lika mycket saker som en "normal" person gör.

Jag förstår till viss del hur människor tänker som tycker att det är kränkande att ha med honom i reklamfilmen. MEN, han har inte blivit tvingad att göra det, bara för att han har downs syndrom är han inte helt bakom flötet.

Sen är det väl klart som korvspad att "reklam-makaren" från början inte bara kom med idén; "Ja, vi ska ha en utvecklingsstörd kille med i reklamen, det blir skitkul". Dom har nog tänkt efter ett par gånger innan dom skred till verket. Dessutom är det ingen randomkille heller, Jerry är skådespelaren Mats Melin från Glada-Huddik teatern.
Dessutom har FUB (Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) varit med och drivit igenom det hela.

Hellre är det väl så att dom har vänt på hela det här med våra förutfattade meningar, för i filmen svarar Jerry för sig själv. Så vem är egentligen mest normal i filmen, karln som svarar för sig själv eller dom andra tre kålhuvvena som står och glor som nå jävla fågelholkar?

De mest kränkande är väl människorna som reagerar och allra helst de som agerar och visar på att det faktiskt är kränkande att visa en kille med downs syndrom inför hela svenska folket.

Det finns människor som svälter i världen, lägg energin på att förfasas över det istället för en rolig reklamfilm.
Syftet med första filmen är dock att lyfta fram alla fördomar som folk har, och nog har dom lyckats minsann.

Fan, jag ska nog bli debattör.

Kommentarer
Postat av: Nellie

Tycker inte att folk ska säga ett piss. Kolla bara på fortsättningen så ska ni få se!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se